Det er sommer, det er sol og det er søndag!

Selv om mai har vært fantastisk i Norge – i hvert fall sør i landet – i år, kan det kanskje være lov å håpe på at sommeren ikke er over enda?

Jeg kan tenke meg at det har vært fristende å hive seg ut i sola, glemme alt du har lært om fornuftig soling, og la det stå til, når sommeren har vist seg fram på denne måten. Selv om sola blir sterkere jo nærmere ekvator du kommer, er den mer enn sterk nok også i Norge på denne tiden av året. Befinner man seg ved sjøen reflekteres også sollyset, og gir dobbelt effekt.

Sol i små doser er kjempeviktig for kroppen. 15 minutter sol om dagen er nok til å fylle D-vitaminmagasinet kroppen trenger til vinterdvalen. Men å ligge i sola i mange timer er rett og slett både unyttig og skadelig.

Norsk Helseinformasjon (NHI) har skrevet en del om hva som er fornuftig soling, og hvilke hensyn du må ta, for å ikke leve i risikosonen. Hudkreft er en økende kreftform i Norge, og den har en klar sammenheng med solhunger hos nordmenn.

Et kvarter eller en halv time i sola uten solkrem er helt ypperlig. Da suger kroppen til seg D-vitaminer og alt er fint og godt. Bruker du solfaktor, betyr det at du kan oppholde deg i sola så mange ganger som solfaktoren tilsier før du blir brent. Men å være på stranda i Syden mer enn tre til fire timer om gangen er uansett ikke tilrådelig. Se på damen over her…

I Spania ser kvinnene som ikke er spanske av opprinnelse ti til 15 år eldre ut enn de er. Generelt sagt, det finnes selvfølgelig unntak. Årsaken er uten tvil trangen til soling. Her kan man sole seg året rundt, så sant den gule kulen viser seg, og er det ikke veldig tett skylag, tar sola når det er overskyet også. Og huden rammes. Om du ikke tar forhåndsregler.

Sand mellom tærne og maur i rumpa – det er strandlivets bakside

I dag har jeg vært på stranda i nesten to timer. Jeg hadde tenkt å være lenger, men det blåste kraftig, og det fantes ikke solgløtt. Likevel kjenner jeg at sola har tatt. Med solfaktor 50 i ansiktet og 30 ellers er jeg overbeskyttet i følge noen, men jeg har funnet ut at jeg demper mine ervervede pigmentflekker ved å være så varsom. Jeg har tenkt å se ut i mange år til.

God sommer!

Del dette: