Hvordan stoppe forfallet?

Når jeg rusler gatelangs i Spania eller her på Gran Canaria, forbløffes jeg stadig av all søpla som ligger strødd. Fra biler som kjører forbi flagrer det også emballasje, tomme brusbokser eller flasker. Hvorfor?

Europatouren 2008 016

– En bil som bare er satt der. For noen år siden…

Jeg begynner å lure på om kulturen i sør-Europa er annerledes enn der vi kommer fra. Du finner sikkert det slik andre steder i verden og, men jeg konsentrerer meg om de stedene jeg er kjent med.

I en del år ferierte jeg hver sommer i Hellas. Selve kulturens vugge. Jeg har gått i fotsporene til Pythagoras og store greske filosofer, og følt at jeg nærmest har vært på hellig grunn. Når jeg kom over den overveldende tanken, begynte jeg å se meg om på en annen måte. Overalt var det historiske bygg som sto og forfalt. Bare i Athen har moderne luftforurensning gjort utrolig stor skade på Akropolis og andre historiske bygg. Sammen med det bygningsmessige forfallet er det også påfallende lite vedlikehold av veier, grønne pletter og ting som kan forskjønne området. Det forfaller det også.

Er det ikke kultur for å ta vare på det man har i disse landene?

Vi bor i en liten kanarisk pueblo. Der man i gamledager hadde stor kompetanse på tomater. Det man ikke visste om tomater her, var ikke verdt å vite. Det inspirerte Sørensen til å tenke på om man kunne få til en årlig tomat-dag, der gamle dyrkningsmetoder, oppskrifter og alt kunne deles. Men faktum er at kompetansen er borte. Overleveringen til neste generasjon har feilet.

Har du bruk for leiebil? Klikk her.

Dette er bare ett eksempel på hvilken katastrofal utvikling vi er en del av. Kunnskapen som gjennom alle tider er formidlet videre fra far til sønn, fra bestemor til datter, er i ferd med å bli borte.

For et fattig folk vi blir!

Dermed forsvinner også evnen til å ta vare på det vi har nå. Det er ikke så farlig å kaste plastflasken ut av bilvinduet. Man har ikke peiling på hvilken skade den gjør for naturen, rett og slett. Akkurat dette burde jo være pensum på skolen også…

Hva slags ansvar tar du for å ta vare på kunnskapen og bringe den videre? Enn si det du ellers forvalter?  Jeg trenger noen oppmuntrende eksempler. Jeg vet at de finnes, men det var ikke de dette innlegget skulle handle om.

Del dette: