Spellemannprisen og Mads Hansen. Noe skurrer…

Det var spådd lenge på forhånd; den avdanka fotballspilleren Mads Hansen skulle få en pris for fjorårets sommerhit.

Jeg så ikke på programmet i år, blant annet nettopp av den grunn. Det ryktes at han ikke var noe særlig til fotballtalent, og å synge kan han i hvert fall ikke. Han uttrykker at han er tonedøv. Det er han ikke. De som er tonedøve, brumler, som vi sier. Det gjør ikke Mads Hansen. Men han synger falskt og forferdelig. Det går fram av dette sjeldne klippet, der han synger på ordentlig, uten at stemmen hans er bearbeidet av alskens lydvidundermaskiner.

Han hadde et budskap med sangen, og skapte adskillig røre blant mange rosabloggere i fjor sommer. De fleste andre av oss trampet vel bare litt takt til sangen, som var fengende nok, uten å høre så nøye på teksten. Sånn som vi alltid gjør når vi hører på slik musikk. Eller hva?

Så vant han altså en Spellemann. Var det årets hit? Jeg husker ikke. Spellemannprisen har lenge vært diskutert. Skal man framheve talenter og kvalitet, eller gjelder strømmetall og internasjonal berømmelse?

Mads Hansen har selv uttrykt at han ikke hadde noe på Spellemannprisens nominasjonslister å gjøre. Det må man si seg helt enig i. Jeg tror likevel han melker alt han klarer for å grave ut mest mulig penger fra den ene sangen han noen sinne kommer til å synge offentlig.

For noen år siden vant både de Lillos og Vamp for musikk de hadde gitt ut lenge før, bare at nå hadde de spilt inn låtene med KORK. Var det riktig? Flotte sanger og sangere, men statuttene sier at det skal være nytt. Sier de noe om kvalitet, mon tro?

Mitt forslag er at bransjen setter seg ned og lager nye statutter slik at man bevarer kvalitet og nybrottsarbeid hvis prisen fortsatt skal deles ut. I år vant Alan Walker prisen som årets Spellemann. Fordi han er blitt spilt så utrolig mange ganger på Spotify. Er det et kvalitetsstempel? Les alt du vil om årets prisutdeling her.

I 2013 vant Frida Ånnevik velfortjent prisen for beste viseplate. Bildet viser henne med selve prisen. Bildet er lånt fra VG

Som dere som har hengt med hit har forstått, blogger jeg ikke mye lenger. Hvis jeg kommer med innlegg, kommer de til å være kommentarer til aktuelle saker eller generell samfunnsdebatt. Kom gjerne med kommentarer. La pennen sprute!

Del dette: