Sol deg mindre

For nordmenn og andre nordboere er vårsola alltid velkommen. Når påsken kommer og det begynner å bli godt og varmt i solhellinga, har vi trang til å vende oss mot den livgivende lyskula, stappfull av D-vitaminer.

Sol er helsebringende. Og farlig. Når du har fått klemt inn en vel fortjent syden-tur, kaster du nok ikke bort dagene på annet enn å ligge langflat på stranda og suge til deg sol. Kanskje er du som jeg var, at du hopper over solkremene med høy faktor – det skal synes at du har vært i Syden! Tropical oil! Det er saker det! Det som selvfølgelig skjer når du kommer hjem er at huden flasser av og du blir snart like bleik som du var før du dro. Eller du kan oppleve at du overdriver og blir så solbrent at du må tilbringe resten av ferien innendørs.

En annen faktor er at solskader kan være alvorligere enn de ser ut for med en gang. I følge Kreftforeningen har over 90 prosent av alle hudkrefttilfeller sammenheng med UV-stråler. Det er også bevist at økningen i føflekkreft skyldes nordmenns endrede solvaner.

Da vi kom til Spania for over ni år siden, var det at huset vi kjøpte hadde takterrasse noe av det mest attraktive, synes jeg. Den ble brukt flittig de første to månedene. Etter det har jeg nesten ikke vært oppå der…

Først de siste årene har jeg funnet gleden ved å være på stranda. Helst utenom sesongen. Jeg liker ikke verken å lete etter parkeringsplass eller lukeparkere. Å tilbringe et par timer på stranda, ta notater og filosofere over livet, hører absolutt til mine favorittsysler. Når feriegjestene reiser hjem, tenker jeg alltid over hvor privilegert jeg er som har dette hele året, og ikke bare noen uker. Men i motsetning til i mitt tidligere liv, da jeg bodde i Norge, og dro på ferie til Syden, tilbringer jeg nå tiden på stranda bare i et par timer.

Du finner damer i Spania som ser ti til 15 år eldre ut enn de er. Dette er soltilbedere i A-klassen. De har soling som hovedsyssel. Det kan også være at de elsker hagearbeid i 35 graders varme. Huden er fullstendig ødelagt. Den henger i tykke folder nedover ansikt, armer og overalt der noe kan henge. Ikke pent, men du verden, så brune de er! Og, uten unntak, nord-europeere.

Her på Gran Canaria er sola enda sterkere enn på fastlands-Spania. Her kan man oppleve å bli solbrent etter en halv times tur i byen på dagtid. Man tenker vanligvis ikke på å smøre seg med solkrem når man skal på shopping. Jeg har ikke vært på stranda en eneste gang enda. Jeg tror dessuten at vannet er altfor kaldt… Denne dama bader ikke lenger hvis ikke vannet holder minimum 25 grader. Men turer i fjellet går vi. Og solfaktor er alltid 30.

Hvordan forholder du deg til sol og soling?

 

Del dette: