Vi må snakke om bunader

Nasjonaldagen 2022 er over.

Og hvilken nasjonaldag det ble! Endelig kunne folk iføre seg bunader og andre festplagg og feire frihet og demokrati sammen med absolutt alle andre.

Det er forstemmende å se hvordan respekten for bunader er blitt borte. Da jeg var i USA i 1990, og var på et norsk-amerikansk stevne, florerte det av mange ulike “bunader”. Det var Rondastakk til et Hardanger-liv. Noen pyntet sin drakt ekstra med søljer nedover ermene på skjorta. Vill vest, med andre ord, men de var stolte av sin norske folkedrakt.

For meg virker det nå som om man ikke bryr seg om hva som er korrekt søm, skjorte, tilbehør og oppførsel, for å ta med det også.

Ett eksempel:

Faksimile fra Caroline Berg Eriksens Instagramkonto 18.5.2022.

Hun bærer en Løkenbunad. Hva har skjedd med hals og hodeplagg? Det er en tradisjonell bunadlue som hører til denne bunaden. Og skjorta? Den har da vel aldri blitt solgt på husfliden! Nei, dette er rett og slett ikke bra!

Hentet fra Sophie Elises instagram 17.5.2022.

Her har det tydeligvis vært travelt på morgenkvisten. Søljene er plassert litt”whereever” og beltet er opp ned! Er det mulig?

Det er flott at folk tar på seg det fineste de har på 17. mai. Og det er gjerne bunaden. Men hvorfor må man bevege seg bort fra originalen? Dette er kulturskatter som må vernes om. 

Jeg oppfordrer alle som eier bunad, og som enten har, eller har hatt tanke om å piffe den opp med egne ideer – ikke gjør det! Bevar den tradisjonelle looken!

De som ikke har råd til bunad, og det er ikke så rart om man ikke har, velg en fantasidrakt. Da kan du gjøre hva du vil!

Her kan du lese om trønderbunaden. Som et eksempel.

Del dette: