Ingen nøtter til Askepott

Vi er stadig på reise, og opplevelsene kan bli vanskelig å skille fra hverandre når man etter en tid skal minnes tilbake. Derfor tar jeg dere med på noen betraktninger rundt vårt to dagers opphold i Tsjekkia nylig.

Bosted ble Plzen. Ja det skrives slik, og det skal være noen aksent-greier over noen av bokstavene som gjør at man ikke er i stand til å vite hvor man er når lokalbefolkningen uttaler navnet. Tenk hvor mye kommunikasjon har å si! Heldigvis snakket mange av de tsjekkerne vi møtte rimelig godt engelsk, og var på ingen måte arrogante over vår manglende kunnskap til deres språk.

Plzen, ja. Jeg hadde sett for meg en pittoresk by med gamle, ærverdige bygninger, storslagne fra fordums dager. Men det var få slike å se. Derimot fikk Sørensen en gledelig frikveld fra sin noe reiseleie kone da han oppsøkte den puben som så mest omfattende ut med tanke på utvalg. Pilsen kommer jo fra Plzen, og ølglade må derfor utforske den delen av  byen. Vi lot oss ikke fasinere så veldig mye av resten. Litt sliten så byen ut. Lite å by på for turister. Så vi dro på tur. Til en typisk turistby, Cesky Krumlov. Her, tenkte jeg. Her  vil vi nok oppleve festninger og borger og landskap som hentet ut av Tre nøtter til Askepott. Men nei. Selv om Donau kronglet seg gjennom byen og skapte vakre bilder noen steder, var det meste basert på kjøpevillige turister. Og vi var advart. Vi slutter ikke å undre oss over hvor fort sjarmerende små byer mister sjarmen når turistene overtar gatebildet, og hver eneste næringsdrivende forsøker å dra flest mulig koronas ut av hver enkelt.

– Donau slynger seg gjennom byen og gir noen vakre glimt.

Så Tsjekkia i sin alminnelighet kommer ikke lenger på noen  ønskeliste hos meg. Bortsett fra Praha. Nå er det imidlertid snart 20 år siden jeg var der også, så turistene kan ha ødelagt  både Karlsbroen og tilhørende herligheter.

Har du et annet inntrykk av Tsjekkia? La meg høre!

Nå er vi i Frankrike, og opplever det helt annerledes, gitt. Vakkert og sjarmerende fra ende til annen. I hvert fall her i Normandie.

Del dette: