Makan til kø-kultur!

I Norge og mange andre land finnes det ikke fnugg av kultur når det gjelder kø. De eneste stedene det fungerer er der du må trekke kølapp, og selv da er det noen som må irritere resten av de ventende med at han eller hun har det så travelt og må få komme foran.

Slikt skjer ikke i Spania. Der har man en innebygd orden når det gjelder køer. For køer er det mange av. Det være seg på postkontoret, kommunale kontorer, legekontoret (når du skal ta blodprøve) og i mange andre sammenhenger. Ikke nok med at denne køen går framover som den skulle ha vært administrert av en general, det er aldri noen som klager. Det er heller aldri noen som prøver å jukse seg forbi. I hvert fall nesten aldri. Har du sett noe sånt når nordmenn står og venter på boarding på et fly? Jeg må innrømme at jeg blir flau av og til.

Siden jeg har stått nokså mange ganger i kø i Spania har jeg studert fenomenet inngående.

  1. Alle innfinner seg med at det er kø og finner sin plass ved å spørre hvem som er sist i køen
  2. Har man vonde bein kan man gått gå ut av køen og sette seg hvis det finnes et ledig sete, men du mister ikke plassen din i køen for det. Du bare innfinner deg når det snart er din tur.
  3. Hvis noen prøver seg på noe utenom de uskrevne reglene er det alltid, og jeg mener ALLTID, en person som naturlig tar på seg rollen å få ro i rekkene. Ingen tviler på dennes autoritet. Alle gjør som han eller hun sier. Det er et psykologisk studium verdig. Hvem er denne lederen, og hvor kommer han/hun fra? Hvorfor blir akkurat denne personen leder?
  4. Køen er alltid hyggelig. Det småprates og mange treffer kjente som det kysses og klemmes på. I Spania er det rett og slett litt av opplevelsen ved å gå på postkontoret dette med å stå i kø. Du burde prøve det en gang, hvis du ikke har gjort det…

Her om dagen stilte vi oss på feil sted i kø. Det vil si, det var jo ingen kø der, siden det var feil sted. Da kom denne køordneren bort og lurte på hva vi skulle. Vi la fram vårt ærend, og ble geleidet bort til den kjempelange køen som vi trodde vi var smarte nok til å unngå. Hjelpsom fyr! Takk skal du ha, kamerat! Og køen beveget seg ganske så fort framover, skjønner du. Det er bare å innstille seg på å stå i kø.

Ta med deg denne kulturen hjem. Det vil bli så mye hyggeligere!

Photo by Julie Johnson on Unsplash

Del dette: