Moralsk forfall

Prostitusjonsdebatten raser om dagen. Forbud mot prostitusjon skal etableres, og alle har en mening. Jeg skal ikke uttale meg så brennsikkert om fordeler og ulemper mot legalisering av prostitusjon. Det er en aktivitet som kommer til å foregå, om den er åpen eller skjult. Kanskje fordi det regnes som verdens eldste yrke.

Vanligvis er jeg litt restriktiv til en del. For eksempel er jeg sterkt i mot legalisering av narkotika. Jeg er også for en restriktiv alkoholpolitikk. Men det var ikke tema denne gang.

Overskriften tyder på en pietistisk tilnærming til prostitusjon. Forsåvidt vil jeg vedkjenne meg det. Ettersom jeg har en ikkepraktiserende blogg på VG, skriver jeg ikke der. Ikke kommentarer heller. Hvorfor ikke, kan jeg faktisk ikke svare på. Jeg leser kun. Flere bloggere har skrevet gode innlegg på hver sin måte om prostitusjon. Jobben som glamoriseres av alle andre enn de som utfører den. Det hevdes at enkelte gjør det fordi de liker det. Det tror jeg ikke noe på! Ingen kan selge kroppen sin over tid uten å føle et følelsesmessig tomrom. Det er min absolutte påstand.

Jeg skynder meg å tilføye at jeg ikke fordømmer prostituerte. Men jeg har lite til overs for horekunder, det må jeg innrømme. Så lenge etterspørselen er der, vil noen tilby. Beveggrunnene for å gjøre det er svært mangfoldig. Ofte dreier det seg om en eller annen variant av nød.

Det som fikk meg til å formulere overskriften var en kommentar på en av innleggene på VGB. Vedkommende påsto at sex med en prostituert ikke var å anse som utroskap. Hva? Det var jo bare sex!! Hvis det derimot var følelser innblandet, så var det utroskap!

Dette er en utvasking av moralbegrepet. Selvfølgelig er sex utroskap! Det er mange andre former for utroskap også, men ingen kan påstå at sex med hvem som helst annen enn sin partner er noe annet enn utroskap.

Man flytter grenser. For å skjerme sin egen samvittighet. Dette er ikke enestående innen seksuelle forbindelser. Toleranse for hva som er akseptabelt blir også flyttet når man tillater seg flere og flere inntrykk. Enkel pornografi (hvis det er noe som heter det), med seksuell omgang mellom en mann og en kvinne er for lite opphissende. Det skal være flere med, eller to av samme kjønn. Fantasilitteratur og bilder om dyresex, barnesex og andre groteske handlinger, tiltrekker stadig flere. Hvorfor? Fordi de har flyttet grensene. Det normale er for kjedelig.

Det samme gjelder vold. Men det er også en annen debatt.

Troskap og kjærlighet er solide begreper som er tidløse. Jeg ønsker å kjempe en kamp for disse verdiene.

Del dette: