NAV! Dette var kleint!

Ukens Brennpunkt på NRK viser tidligere tannlegeassistenters fånyttes kamp mot NAV etter år med kvikksølveksponering med dertil hørende bivirkninger av alvorlig grad.

Journalistene i NRK gjorde en grundig jobb før de stilte direktør for ytelser i Nav, Hilde Olsen, direkte til veggs. Hun gikk ned for full telling etter en oppvisning i dårlig formuleringsevne og tåkeprat. En verbal knockout som måtte sende seere som ikke tidligere har tatt stilling til Nav, fra likegyldighet til oppstilling på barrikadene.

Et viktig rettsprinsipp i Norge er at søkeren skal høres. Og at saken skal belyses fra flere sider. Jeg skal være enig med Nav-direktør Joakim Lystad i at det er mange kompliserte saker, men Brennpunkt pekte på enkle kjøreregler for hvordan man IKKE skal behandle folk.

Dette føyer seg inn i rekken av fortellinger om opplevelser fra monsteretaten, der medarbeidere stort sett er trofaste, hardt arbeidende og velmenende.

Likevel skammer jeg meg over Nav. Det eneste offentlige servicekontoret som kunne ha scoret full pott hvis de hadde prioritert annerledes.

Etter 14 år forlot jeg en skute i full forvirring. Ikke lokalt, men sentralt. Sammenslåing av Trygd, Sosial og Arbeid var ambisiøs og velmenende, men skrekkelig lite gjennomtenkt. Det lider den delen av befolkningen som trenger tjenester fra Nav av. Og de kommer til å gjøre det i flere år enda.

Vend i tide – det er en skam å snu, men bedre enn å fortsette lukt mot helvetet!

Del dette: