Forskjell på genom og gnom

Gjennom corona-året 2020/21 (føyer til det for sikkerhets skyld) har vi fått mange nye ord å fordøye. I tillegg til alt annet.

Det første vi måtte hanskes med var selve Covid-19. Som altså er et SARS-virus med litt spesielle genomer?

Så kom R-tallet. Det var jeg personlig veldig opptatt av. Til å begynne med oppdaterte Folkehelseinstituttet ganske ofte om hvordan det sto til med R-tallet. Altså hvor mange som en person smitter, om den har fått coronaviruset.

Så kom kohortene. I skolestua og barnehagene. Der ble elevene inndelt med klar beskjed om at de ikke fikk leke med andre enn de som var i kohorten. Tunge tider i vårsmeltingen, der altså. For ikke bare var det kohorter, men hjemmeskole var også en tilstand de fleste måtte forholde seg til.

Vi levde greit gjennom sommeren. Og høsten. Til og med julen fikk vi feire på gammeldags vis, dog uten en eneste slinger i valsen.

De fleste trodde vel at når det nye året kom så ville vi sakte, men sikkert vende tilbake til det gamle livet. Ved hjelp av Phizer og Moderna, for ikke å snakke om Astra Zenica. Hvordan var det igjen?

Før januar er over har vi nå de strengeste tiltakene vi har hatt gjennom pandemien. I hvert fall på Østlandet. Det kan fort ramme oss utenfor de 25 kommunene som nå er nedstengt også.

Her hadde vi beregnet at vi skulle være ferdig vaksinert i god tid før påske. Nå ser det ikke så lyst ut.

Hvis vi ikke er blitt mannevonde ser vi fram til en god sommer. I mens får vi holde på som vi har gjort i snart et år nå. Gå turer, handle på Rema 1000 og se glade ut.

Hva forskjellen på genom og gnom er, sa du?

Genom er hele altet i dette viruset, kort fortalt. Det som sier noe om hvordan det er bygget.

Gnom? Det er ektefellen, eller meg selv, etter 300 dager i karantene… Hoho

Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

Del dette: