Har jeg nådd toppen nå?

Vi mennesker har en tendens til å hige etter toppen. Enten det er en konkret fjelltopp, eller det dreier seg om andre små og store seire i livet. Når når man egentlig toppen i livet?

DSC_3982

– Er dette veien til toppen?

Det er lett å forbinde et suksessfullt liv med ansvarsfull stilling og høy lønn. Og enda høyere stilling og lønn. For det første har jeg gjennom livet sett mange eksempler på at man stiger i gradene til man når sitt inkompetansenivå. Dette skjer faktisk både i det private og offentlige arbeidsliv. Og når man har nådd dit, har det tippet over toppen, og man er på rask veg nedover igjen. Karrieremessig. Fordi man kan ikke komme unna med inkompetanse over tid. Det er bedre å vokse med oppgaven, enn at oppgavene er vokst fra deg for lengst.

Men er et suksessrikt liv bare knyttet til arbeidslivet?

Dessverre er det slik i Norge at vi mennesker blir definert ut fra hvor vi er plassert hen i arbeidslivet. I selskapslivet er noe av det første vi spør fremmede mennesker om hvor de jobber hen. Er du utenfor arbeidslivet er du lite verdt i denne kjeden.

Har du bruk for leiebil? Klikk her.

I Spania defineres ikke mennesker ut fra arbeidstilknytning. Heldigvis. Du blir akseptert av flokken om du snakker samme stammespråk. Bokstavelig talt. Her er mye mer knyttet til familien enn arbeidslivet. Du er alltid en del av familieflokken. Og er det noe som er viktig for oss alle, så er det å høre til. Høre til i en flokk. For oss som er innflyttere til Spania blir det imidlertid dermed ganske vanskelig å komme innenfor. Vi er og blir fremmedelementer i lang tid. Hvis ikke du tilfeldigvis får et fortrolig forhold til en spanjol i nabolaget. Da kan du bli vist tillit. Språket er helt avgjørende. Du kan ikke forlange at en spanjol skal forstå og snakke engelsk. Sånn er det bare med den saken

Spørsmålet om å ha nådd toppen blir etter denne erfaringen meningsløst. Eller det må omdefineres.

Har jeg nådd toppen?

Karrieremessig har jeg nådd toppen for lengst. Det gjorde jeg antakelig for 20 år siden. Etter det har jeg vedlikeholdt, eller dumpet nedover, alt ettersom man ser det.

Bruk booking.com neste gang du trenger hotell ett eller annet sted i verden. Det lønner seg.

Nå, som jeg altså er tilbake til utgangspunktet for mitt yrkesliv, føler jeg at jeg nærmer meg toppen likevel. Men jeg snakker ikke om suksess, men menneskelig verdi. Å veilede unge mennesker i retning livet er ganske sjukt! Spennende og ansvarsfullt! Det er mye viktigere å være et verdifullt menneske, enn et suksessrikt menneske.

Der har vi alle ett eller annet prosjekt, om vi tenker oss godt om. Du også!

Tenk over det du, på veg inn i helgen.

Les flere av spaniasols betrakninger her eller

følg meg på Facebook

Del dette: