Hvorfor vil verden bedras?

Hitler forførte folket. I ettertid har vi skjønt det, og undret oss over hvordan det kunne skje.

Enkelte karismatiske mennesker, oftest menn, har senere også forført menneskemasser. Dette gjelder både religiøse talsmenn, men også politikere. Jan Hanvold ble avslørt på Brennpunkt for tre år siden. Mange kvinner, spesielt, med dårlig råd, ga og ga, for kanskje å oppleve helse for seg og sine. Han er en virkelig forfører. Og det hjelper jo på når Sylvi Listhaug går god for ham.

Den største demagogen på den politiske arena i nåtid er nok Donald Trump. Til tross for at han gang på gang blir avslørt som enkel i tanker og gjerninger, har manglende forståelse for politiske spørsmål, i sær utenrikspolitikk og presenterer den ene løsningen mer lettvinn enn den andre, har han mange støttespillere både i USA og verden. Vi ser det her på berget også, spesielt i kommentarfeltene. Han opphøyes sammen med FrP og til dels Bompengepartiet. Han spiller på følelser. Det er forførerens viktigste redskap. Følelser kan ingen motsi.

Konsekvensen av å ha en slik mann til rors i verdens mektigste land er skremmende å tenke på. Vi ser det nå i forbindelse med Iran-konflikten. Det er lett å dra sammenligninger med Erik Byes “Vår Herres klinkekuler”. Bare at der gikk det bra til slutt…

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Del dette: