Spansk byråkrati i sommervarmen

Hvis noen har levd i den tro at alt fungerer likt samme hvor i det spanske territoriet du befinner deg, kan jeg herved avkrefte det. Det er en god stund siden jeg kunne ha gjort det, faktisk. Ble i dag påminnet om at byråkrati på sitt mest sendrektige er utålelig uansett. Og calima med stillestående luft og varme grader hjelper ikke på…

Et bittelite utvalg av spanske dokumenter for å skaffe seg bostedsbevis.
Et bittelite utvalg av spanske dokumenter for å skaffe seg bostedsbevis.

Når man bosetter seg i en spansk kommune over tid (faktisk om du oppholder deg mer enn tre måneder om gangen), skal du søke om bostedsbevis. Det er noe du vanligvis får utstedt over disk når du har med deg de nødvendige papirene. Sånn var det da vi flyttet til Torrevieja i sin tid, da vi flyttet til Mogán kommune i januar, og sånn trodde vi det ville bli når vi skulle melde oss inn i manntallet i San Bartelomé de Tirajana, der vi nå bor.

Har du bruk for leiebil? Kankje for å finne offentlige kontorer i Spania eller andre land? Klikk her.

NEI DA! Vi stilte oss i riktig kø med en gang, og kom etter 20 minutter fram til saksbehandler. Vi burde jo allerede der ha skjønt at dette var noe spesielt. Bare én? Som skulle betjene alle? Og ganske riktig. Vi fikk beskjed om at vi måtte dra hjem og fylle ut noen skjemaer, for så å vende tilbake med kopi av pass og det meste av papirer vi har ervervet gjennom ni år i Spania.

Sørensen hadde bestemt seg for at vi skulle få dette unna i dag, så vi returnerte mens svetten silte, fem minutter før stengetid. Ingen kø, og jeg leverte stolt alle våre kopier. I farger. Damen sorterte og stiftet sammen bunker, og det begynte å se lovende ut.

– Ta med dette bort der, pekte hun.

Vi gikk raskt bort, leverte papirene, og fikk dem stemplet.

– Jaha. Hva skjer nå? Hvor skal vi nå, spurte jeg enfoldig.

– Señora! Dere har levert en søknad. Kom tilbake om ti dager!

– Jamen, hva med reisesertifikatet? (Dette er noe vi som bor på en spansk øy blir velsignet med. Et sertifikat som gjør reiser til fastlandet og andre øyer rimeligere. Faktisk helt ned til halv pris) Vi trenger det raskt!!

– Det får dere når bostedsbeviset er i orden. Om ti dager!

Bruk booking.com neste gang du trenger hotell ett eller annet sted i verden. Det lønner seg.

Vi vet at her er ti dager mer enn ti dager. Ti dager er ti ARBEIDSDAGER. Det skal holde hardt at alt er i orden til vi skal reise med ferge over til fastlandet 25. juli. Ti dager kan faktisk også overstige ti arbeidsdager. Om vi er riktig uheldige.

Dette kan bli en liten føljetong… Og en annen dag skal jeg fortelle hvordan det kan gå når man vil forsøke å få seg fastlege.

—————————————————————————————————————————————————————————-

Les flere av spaniasols betrakninger her eller

følg henne på Facebook

8B157471-D023-46D1-913A6F91803D1053-40102A79-4A29-4DC3-A27F29B9BC295F87

Del dette: