Hva gjør du i Spania?

Jeg leste tidligere i dag en ytring på NRK av Lene Wikander som hun kalte Vi trenger en moderne dannelsesreise. Det fikk meg til å tenke over mine 12, 5 år i Spania. Hva har jeg gjort ut av disse årene?

Mange av de jeg har møtt reiser til Spania for å få sol og varme, treffe kjente (fra Norge) og spise god (norsk) mat. Selvfølgelig er man med på en busstur til Cuenca eller Jumilla for å se litt av det “ekte” Spania en gang i mellom. Særlig i Jumilla, for der produseres det masse vin. Og vin må man jo ha når man ferierer i Spania. Har du turt å telle over hvor mange flasker vin eller flasker/halvlitere med øl du har fortært i løpet av en 14 dagers ferie? For de aller fleste er det sikkert ikke så halvgalt, men noen drikker usannsynlige mengder. Det er jo så billig, a gitt! Og så blir besøkene i kirkene, grottene, de ekte verkstedene der ordentlige spanjoler sitter og lager sitt håndverk mye artigere med litt alkohol innabords. Til opplysning kan det hende at de omtalte håndverkerne ikke er så enige i den saken.

Nå ble dette et litt flåsete avsnitt. Men jeg tror ganske mange reiser til sine faste steder, drar på den faste stranda eller ved det faste bassenget og veksler på å spise middag mellom de tre forskjellige restaurantene som de har funnet ut er både rimelige og har god, norsk mat. Vi er ikke særlig eksperimentelle i matveien, nei. Jeg kjenner til det sjæl. Spanske sjødyr spiser jeg ikke. Rekene skal komme fra Grønland om det skal smake godt! Vel, så får jeg heller ta en ensaladilla rusa, da. Det er i hvert fall ikke norsk, og veldig godt og spansk. Con pan.

Jeg liker å tro at  Sørensen og jeg oppfører oss litt annerledes når vi er på tur, og vi har reist ufattelig mye i Spania gjennom disse 12,5 årene. I alle kriker og kroker. Og det er ikke de oppgåtte turistløypene vi følger. På den måten kommer vi i kontakt med lokale kokker som oser av mat, øl og stolthet over sine spanske tradisjoner.

Spania er et land med enorm historie. Norge med sine vikinger og fjorder og fjell blir rene søndagsskolefortellingen i forhold til alle kriger og erobringer fra fremmede makter som har foregått i dette landet. Skulle vi ikke ta til oss litt av dette også, mens vi er her? Stranda ligger der i morra også den, vet du?

Og Olsen fra gata bortafor, han kan du faktisk snakke med når du kommer hjem.

Jeg er fullstendig klar over at mange av nordboerne som reiser ofte og lenge til Spania kommer fordi de har en kropp som trenger sol og varme. Det er ikke de jeg oppfordrer til lange fotturer i spanske fjell. Det håper jeg du forstår. Å kunne rusle en tur hver dag, året rundt uten altfor store smerter er en så fantastisk opplevelse at de som ikke har opplevd at det er noe problem bare får forbli uvitende.

Min ydmyke oppfordring er å  planlegge en kulturell/historisk opplevelse i form av en liten ferie i ferien neste gang du kommer. Jeg vedder på at du vil finne det berikende!

Bildet øverst er fra Puerto de Soller. Denne trikken går mellom den lille byen ved sjøen og ikke til selve Soller. Og vi er på Mallorca. Det er fullt mulig å ta en svipptur en helg dit også, for en rimelig penge…

GOD TUR!

Del dette: