Hva nå – hvor lenge tåler vi lockdown

Det er noen uker siden jeg skrev et innlegg der jeg frarådet folket å få panikk. Les innlegget her, om du er interessert.

Er jeg fortsatt av den meningen?

Antall smittede har nå krøpet godt over 1.000.000 på verdensbasis. Dødstallet har også steget kraftig, til nå i underkant av 70.000.

Vi har sett skremmende tilfeller av manglende kontroll på grunn av ukontrollerte smitteutbrudd, både i Europa og USA. Andre kontinenter vil også bli rammet, enda hardere. Fordi de ikke har noe apparat til å håndtere verken testing eller behandling av kritisk syke. Denne pandemien kommer til å sette kraftige spor.

Men det er fortsatt langt igjen til en ordinær influensa-vinter. Det kan hende jeg må tenke om igjen. Det kan bli mye verre.

Her på berget er folk allerede lei. Nå samler ungdommen seg i store flokker og fester i helgene.

Fortrøstningsfullt sier fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, at om en og annen “forbryter seg” utgjør ikke det noen fare for hele taktikken. Tallene viser positive trender for flere land nå.

Men samtidig, på andre siden av kloden, lever kineserne på en knivsegg av tro og tvil. De har sluppet kineserne fri, men er livredde for en oppblomstring. Hva som skjer her vil være avgjørende for hele verden, tenker jeg.

Så har du de landene som ikke er så nøye med å rapportere inn målingene sine. Denne siden gir kontinuerlige oppdateringer fra hele verden. Hvis du liker å følge med fra dag til dag. Men vi har hørt at det er skjedd feil i rapporteringene i Sverige. Alle tror vel at Russland ikke utgir tall til å stole på? Hva med Brasil? Og hva med USA? Klarer de å følge med? I Norge snakker man også om høye mørketall, til tross for at vi er blant de beste i klassen når det gjelder testing.

Usikkerheten er blitt det eneste sikre. Jeg tror vår regjering er usikre på hva de skal lande på av tiltak etter påske. Det jeg vet for min del er at jeg ikke kommer til å reise utenlands på svært lang tid. Om jeg kan reise i Norge i år i det hele tatt, det vil tiden vise. 

Det må nok åpnes opp litt. Kanskje i slutten av april/midten av mai. For å se om det hele holder. Hvilken grusom tanke det er om viruset skulle blomstre opp igjen, helt ukontrollert, fordi vi var så sikre på å ha slått det ned. Kanskje åpner noen barnehager og barnetrinn i grunnskolen opp noen steder i landet etter påske. Det tror jeg er en kjempeviktig avveining for Regjeringen. Hvis ungene kommer seg i barnehage og skole, kan foreldrene jobbe mer effektivt hjemme, eller sogar gå tilbake til jobb. Og hjulene starter å trekke seg litt i gang.

Jeg tør ikke lenger være optimist. Jeg har for lengst innsett at jeg ikke kontrollerer dette.

Vask hender og være hjemme fortsatt, godtfolk!

Photo by Mario Dobelmann on Unsplash

Del dette: