Hvor ble det av formen?

I dag ble jeg igjen minnet på at fysisk form er en ferskvare på linje med melk og ost. Etter flere uker uten turer i fjell og langs sjø ble dagens mini-etappe et rent slit. Hvorfor må det være sånn?

Trasking er rette ordbruken på hva man foretok seg i fjellet i dag
Trasking er rette ordbruken på hva man foretok seg i fjellet i dag

Dagene har vært fylt med mye annet den siste måneden. I dag var det tid for å ta en tur. Det så ut til å bli levelig temperatur for en runde i canarisk fjellheim. Siden vi ikke har lært oss noen turstier i nærheten av der vi nå bor, tok i en gammel, kjent rute. Første etappe er på vel tre kilometer, og vi hadde vel tenkt oss noe lenger, men vi stoppet altså der.

Ble du for sliten? Har du bruk for leiebil? Klikk her.

Mer en varmt nok! Da vi startet var det 26 grader, men ingen bris. Dessuten antar man at det var varmere til fjells. La oss si rundt 30 grader. Hjertet dunker og slår, og man tror lett på at dette umulig kan være bra for hjertet. Man har jo tross alt litt høyt blodtrykk og sånn.

Lege Christian Anker i Helsenett sier dog at mosjon og trim bare er sunt så lenge du ikke driver ekstremsport. Trasking med gode sko og lett tøy og staver i moderat motbakke kan nok ikke på noe vis kalles helsefarlig. Så vi har ikke bedrevet ekstremsport i dag heller.

Viktig med mye drikke. Vi drakk en liter hver i dag på disse 7 km. Hvorav halvparten var nedover bakker og flatt.

Agua con gas er bra - det inneholder mange mineraler som er bra i varmen
Agua con gas er bra – det inneholder mange mineraler som er bra i varmen

Hvor mye må jeg trimme da, for ikke å få opplevelsen av å begynne på nytt hver gang?

Forsker Loretta DiPietro ved George Washington University i USA hevder at hvis 60-åringer og oppover går et kvarters tur etter tre av dagens måltider, er vi berget. Akkurat! Den verste tiden du kan be meg ut på tur i hvert fall! Rett etter mat er jeg lat! Sikkert fordi jeg spiser altfor mye hvetemel og karbohydrater. Studien til forskeren omfattet personer med høyere insulinresistens enn andre. Men jeg tror på at dette kan være bra for alle.

Jeg leser om en 84-åring i Stavanger som er like sprek som dagens 30-åringer i USA. Idrettsforsker Leif Inge Tjelta påstår at du kan begynne når som helst i livet med å trene hardt og målrettet. Desto dårligere formen er, jo større framgang etter kort tid.

Jeg tror aldri jeg kommer til å bli en senete, gjennomtrent 80-åring. Jeg er rett og slett for bedagelig anlagt til det. Men å gå en skikkelig tur tre ganger i uka, eventuelt bytte ut en tur med en svømmerunde, eller golfrunde, da er jeg nok på det nivået jeg kan trives med.

IMG_2453

Turen vår i dag endte på Freya – en nydelig dansk restaurant ved havet. Vi mesket oss med god tapas, med den beste samvittighet. Det er ekte turglede!

——————————————————————–

Les flere av spaniasols betrakninger her eller

følg henne på Facebook

 

Del dette: