Klager du på varmen?

Har du tilhold i Spania deler av året, ser det ut til at det gjelder spesielle regler for hvor høyt kvikksølvet på gradestokken når før klagene kan framføres.

Her begynner det å bli skrekkelig varmt!
Her begynner det å bli skrekkelig varmt!

– 35 – 40 grader i vente!

– Herlig, ønsker at jeg kunne være der!

– Nå kommer vi!

Folk som bor i nord synes kanskje de må ta til takke med hvilket vær som helst når de drar sydover. Ikke at noen av oss kan gjøre noe med været, men å oppholde seg ute, på stranda, for eksempel, når temperaturen nærmer seg 40 grader er faktisk helseskadelig. Det er bare de helt uvitende og dumdristige som gjør sånt. Spesielt i tidsrommet mellom 12 og 15.

Det ER lov å si at det er for vamt! Folk blir syke og kan dø i slik varme. Faktisk dør flere av hetebølger enn andre naturkatastrofer. Meteorologisk institutt i Spania sender alltid ut advarsler om for høy varme.

Har du bruk for leiebil? Klikk her.

I varmebølgen i Europa i 2003 døde 50.000 – 80.000 mennesker. Denne bølgen varte i nesten 14 dager, og Frankrike ble hardest rammet. på Gran Canaria nå i mai, målte vi over 40 grader flere dager på rad. Da var det en såkalt calima som beveget seg over Kanariøyene. Dette er et værfenomen, der hete vinder fra Afrika møter kalde vinder og skaper svært høye temperaturer med høy luftfuktighet over Kanariøyene. Dessuten faller det ned mye sand fra Sahara. Skadelig for personer med lungesykdommer. Vi andre kan også godt merke det. Det er ingen, verken turister eller fastboende, som ønsker calimaen velkommen.

Denne uka har det vært hetebølge i Spania. Det lureste å gjøre når gradestokken viser over 35 grader er å kle seg i lyse, luftige klær, ha noe på hodet om man skal ut, og holde seg i skyggen om man må være ute. Det beste er faktisk å skalke luker og være innendørs. Kanariøyene får sin hetebølge nå. Jeg er glad for at montøren av air condition kommer hit mandag morgen…

Bruk booking.com neste gang du trenger hotell ett eller annet sted i verden. Husk å sjekke om de har air conditon på rommet!

Her er forresten en artikkel jeg skrev om Heteslag i Mitt Spania:

Å ankomme Spania på den varmeste tiden av året, kan være tøfft for mange nordboere. Det er da også nykommerne som oftest blir utmattet av heten eller får heteslag. Slik kjenner du tilstandene igjen.

Det er viktig å vite hva varmen gjør med kroppen, og hvordan vi skal gi førstehjelp til et menneske som er utsatt for heteslag eller heteutmattelse.

Hete-utmattelse

Dette er forårsaket av tap av salt og vann fra kroppen gjennom sterk svetting. Vanligvis utvikler utmattelsen seg gradvis, og det er de som ikke enda er akklimatisert til varmen og fuktigheten som er mest utsatt. Er du syk med diaré eller oppkast, er du mer utsatt for å bli utmattet av varmen.

Et farlig, men vanlig tilfelle ved hete-utmattelse er når kroppen produserer mer hete enn den kan ordne opp i på egenhånd.

Hvordan gjenkjenne symptomene?

Hodepine, svimmelhet og forvirring, tap av apetitt og kvalme. Svette, blek og klam hud, kramper i magen eller armer og bein, rask, men svak puls og pust.

Hva kan jeg gjøre?

Kjøl ned kroppen, fyll på med væske og salt, og tilkall lege om nødvendig.

Heteslag

Heteslag er noe annet. Dette forårsakes av feil ved termostaten i hjernen, den som regulerer kroppstemperaturen. Kroppen blir farlig overopphetet, vanligvis som følge av høy feber eller langt opphold i varmen. I noen tilfeller kommer heteslaget etter en hete-utmattelse, når svettingen stopper opp og kroppen ikke lenger kan kjøles ned ved egen hjelp.

Heteslag kan utvikle seg uten særlig forvarsel, og resultere i bevisstløshet i løpet av noen minutters tilstand av uvelhet.

Hvordan gjenkjenne symptomene?

Hodepine, svimmelhet og ubehag, rastløshet og forvirring. Varm, rødmende og tørr hud, forvirring og ikke i stand til å gi svar på spørsmål. Uregelmessig puls, kroppstemperatur over 40 grader.

Hva kan jeg gjøre?

Forsøk å få ned kroppstemperaturen så raskt som mulig. Ring sykehuset og meld din ankomst med pasienten.

En studie foretatt på Instituto de Salud Carlos III viser at dødeligheten blant personer over 75 år øker med 20,1 prosent for hver grad teperaturen øker over 36,5 grader.

I den forrige store hetebølgen i Europa i 2003, døde 70.000 mennesker som en direkte følge av heten. I Spania alene døde 3.166 mennesker over 65 år den gangen.

Man minner om viktigheten av å ta heten på alvor, og unngå direkte sol midt på dagen. Får man symptomer på noen av tilstandene nevnt ovenfor, skal man straks bringes til et kjøligere sted. Ikke nøl med å ta kontakt med lege. Ikke drikk for kaldt vann. Det kan gi kroppen sjokk når det er så varmt. Lunkent vann er det beste.

Les flere av spaniasols betrakninger her eller
følg henne på Facebook
Del dette: