Arbeidslivets samfunnsmessige konjunkturer

Norge har vært inne i en økonomisk høykonjunktur over flere år. Dette innebærer høy sysselsetting og lav arbeidsledighet. Naturlig nok…

Det som også skjer hver gang sysselsettingen er høy, er at sykefraværet går opp. Det ligger en lovmessighet i dette. HVorfor?

  • Alt som kan krype og gå er ute og jobber. Bokstavelig talt. Personer, som ellers ville ha vært sykmeldte, på attføring eller sogar i uføretrygd, stables på beina og tilbyr sin arbeidskraft. Dette medfører selvfølgelig (!) høyere fravær. Det forundrer meg veldig at politikerne overraskes av denne oppgangen i sykefraværet hver gang, og at de ikke skjønner sammenhengen.
  • Når det er godt med jobber, tar man seg av og til litt friheter i forhold til oppmøte. Føler man seg trygt innplassert, øker frihetsgraden. Ikke for å skulke, men man tar kanskje den operasjonen som egentlig ikke er helt nødvendig, siden man har så trygg jobb likevel.

Likevel forundres altså politikerne, og ser ingen sammenheng i dette. Kan jeg være alene om å være så klarsynt?? Neida, fagtidsskrifter ha skrevet om dette lenge før jeg tok det opp.

Del dette: