Meny Lukk

Du skal ikke bare stå der og tåle!

Jeg har telt på knappene om jeg skulle kommentere politiske utspill i årets kommunevalgkamp, siden det er lenge siden jeg i det hele tatt så en valgkamp på nært hold. Men vi har da TV her i Syden også!

flyktninger

Faksimile fra VG+ lørdag 22.8.15. Norske politikere aner ikke hvilke behov disse har, ser det ut som.

Syriske flyktninger i ytterste nød har vært en stor del av nyhetsbildet de siste månedene. Vi har sett groteske bilder av foreldre med små barn som kaver i sjø og på land for å komme seg ut av fedrelandet sitt. For der kan de rett og slett ikke være. Mange har havnet i Hellas, og forstyrret nordeuropeiske turisters idyll nå i sommer. Det er tross alt ikke så fristende å bade når det finnes lik av flyktninger drivende rundt beina på deg.

Hundretusener har tatt seg til Europa. Hellas og Italia har hittil vært mottaksland, enten de har villet eller ikke.

Norge er, i likhet med mange andre, blitt oppfordret til å ta i mot så mange som mulig. Etter lang tautrekking i Stortinget, ble man enige om å ta i mot 8.000 syriske flyktninger. Det er en svært liten andel av totalen. Noen mener at det er altfor smålig, andre mener at man skal støtte dem der de bor. I dette tilfellet er det jo helt vanvittig å påstå at man skal hjelpe dem der de bor! IS har tatt over makta i Syria, og dreper alt de kommer over, som ikke lar seg omvende. Olav Tryggvason og Olav den Hellige som ville kristne Norge var jo rene søndagsskolelærere i forhold.

FrP, som sitter i regjering, presterer å oppfordre folk flest til å stemme i mot flyktningemottak i kommunene. De har ansvaret for å gjennomføre det Stortinget har bestemt, men blåser en lang mars i det. Og slipper unna med det! Jeg fatter ikke at ikke Erna Solberg tar tak og setter foten kraftig ned for slik ansvarsfraskrivelse. Er du i regjering, støtter du opp om regjeringens politikk, samma hva du ellers måtte mene. Dette måtte også SV gjøre i sin tid.

Det er ikke bare FrP som gjør dette til et økonomisk spørsmål. Også SP-leder Slagsvold Vedum presterte å si i en TV-debatt at det var greit nå, altså, men i 2018 så måtte vi tilbake til et normalt nivå på 1500. Hva vet han om verden i 2018? Dette handler om nødhjelp. Det handler ikke i første omgang om skoleplasser, infrastruktur og arbeidsplasser. Hva venter dere på?

I Tyskland har man satt opp telt for å gi flyktningene tak over hodet i de første dagene. Der er det ikke snakk om 4-roms leiligheter. Norge er ikke vant til å gi nødhjelp hjemme. Vi er vant til å kjøpe oss ut av de fleste situasjoner. Nå handler det om helt andre verdier!

—————————————————

Les flere av spaniasols betrakninger her eller

følg meg på Facebook

Del dette:

4 Comments

 1. C.Magnussen

  Helt uenig; nordmenn er blant de mest inkluderende i verden og føler stor sympati med alle flyktninger og ellers trengende, men det er en stor jobb å gjøre i vårt eget land også..
  Her er det mange som skal integreres og tas vare på..
  Det er bare så innmarisk lett for enkelte å dømme og kritisere andre utenfor sitt eget synsfelt..

  • spaniasol

   Det norske folk er utrolig flinke til å gi penger til nødlidende. Vi vil bare ikke ha dem oppi hverdagen vår. Det blir mer brysomt. Hvorfor er det så mange som setter all verdens interne behov i Norge opp mot å yte nødhjelp når noen virkelig trenger det ute i verden? Det er jo det dette handler om. Skal vi være oss selv så inderlig nok når et helt folk ikke svært langt unna, geografisk, lider? Du får være uenig, det er ikke det, men jeg er så lei at til og med våre øverste tillitsvalgte, i regjering og storting, ikke tenker lenger enn nesa når.

 2. Arne J. Arctander

  Hei! Kan være tildels enig med deg. Det er bare helt umenneskelig det som nå skjer i Syria. Men. Skal Europa/Skandinavia være de som skal stå for all hjelp til Afrikas folk som er i nød? Hva med de rike gulfstatene. Er de fritatt for å hjelpe folk i nød i naboland? Og hva med disse som styrer, lager helvet for sitt folk, skal disse gå fri? Ser ut som FN står maktesløs her! Men likevel er det noen av oss som tror Europa/Skandinavia kan hjelpe løse floken bare vi henter nok mange ut, til Europa.

  I valgkampen her hjemme nå er det en del som mener. Setter vi hjelpen inn i nærområdene vil vi kunne hjelpe flere. Disse er og klar over at det byr på problemer, men flere vil få hjelp. Så er det de som hardnakket mener at vi bør ta 8000 av disse lidende mennesker til Norge. Vel, er det helt problemfritt? Vil et folk med en helt annen kultur integreres smertefritt i vårt samfunn og uten store problemer for seg selv og oss?

  Det ligger i menneskes natur å tro at det en mener selv om andre er det best og mest fornuftig. Er det det? Har historien noen gang vist det?

  Flykningstrømmen fra Afrikanske land er den størst siden andre verdenskrig, hevdes det. Den gangen var det viktig for de som ble flyktning å komme seg tilbak, hjem, for å være med å bygge opp sitt land. Skal de som blir flyktninger idag intergreres i Europa blir det få som kan være med å bygge landet opp igjen. Men kanskje det ikke er nødvendig. Europa/Skandinavia står kanskje klar til å hjelpe igjen.

  • spaniasol

   Dette er et komplisert problem. Og må tilnærmes fra flere kanter. Det er viktig med et effektiv og handlekraftig FN for å bidra til å skape fred i Syria, slik at alle som er på flukt kan vende tilbake. Det må være hovedmålet. Dermed er det ikke noe hovedspørsmål hvordan vår kultur er i forhold til Midt-Østen. Her er det snakk om midlertidig hjelp i en fryktelig fase av livet for svært mange mennesker. Det er hele verdenssamfunnet som må trå til nå, mener jeg. Jeg kan ikke se hvordan disse menneskene i nåværende situasjon skal kunne hjelpes i nærområdet.
   Interessant det du skriver om å se verden fra sitt eget ståsted og tro det er det beste. Vi får tro de som sitter til rors forvalter dette på beste måte. Så får vi meningsytrere si vår mening når det er nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *