Helse i nytt perspektiv

Jeg har akkurat sittet og sett Per Fugelli i samtale med Anne Lindmo fra gårsdagens Lindmo på NRK1. La meg si det med en gang; Per Fugelli har jeg lenge hatt sansen for. Hans livsanskuelse og samfunnssyn er helt glimrende, etter min mening.

Foto: Jarle Vines
Foto: Jarle Vines

Han snakket om helse og andre oppfatninger, som fikk meg til å reflektere. I dag er det en del som lider av trenings- og kostholdsmani. Man innfører slike regimer i eget liv at det går over styr. Det blir en tvangshandling å løfte så og så tunge vekter, løpe daglige løpeturer og spise etter så stramme regler at mat ikke lenger er verken til kos eller fyller en sosial funksjon.

Dette er IKKE til forkleinelse for de som trener noen ganger i uka, og passer på hva de har i seg!!!

Fugelli pekte på at helsa stort sett er på plass i utgangspunktet for alle som lever i de heldigste landene. Vi har ingen mangelsykdommer, vi spiser vitaminer og mineraler og har frisk luft å puste i.

Det er heller ikke BMI (Body Mass Index) det kommer an på. Det har kloke hoder også funnet ut nå i det siste.

Livsstilsykdommer øker, riktignok. Og her må både enkeltmennesker, familier og samfunnet fortsatt motivere for å endre livsstilen til en mer positiv hverdag.

Innfører man de nye begrepene som definerer helsen din, etter Fugellis mening, har man antakelig kommet et godt stykke på veg der. Det var så godt sagt at jeg noterte ordrett hva han sa:

1. Verdighet/selvrespekt. Det er hvordan vi ser på våre medmennesker. Skal vi fortsette å dømme folk fordi de ikke har samme syn som oss, eller går andre veier enn vi selv ville ha gjort? Jeg snakker ikke om sunn uenighet politisk eller på annen måte. Det gjorde ikke Fugelli heller.

2. Handlingsrom i eget liv. Her oppfatter jeg det både slik at mennesket trenger å kunne ha innflytelse på arbeidslivet sitt, og privatlivet. Det handler også om å ikke være bastet og bundet av en altfor dårlig økonomi, som hindrer deg i å leve ut ditt potensial.

3. Man må ha en flokk. Vi trenger å tilhøre noen. Umiddelbart kan det høres ut som familie. Av og til er venner minst like viktige. Men sørg for å ikke være venneløs!

Jeg har stor tro på å sjekke ut disse punktene. Er de på plass, er du på god veg til en god helse. Men man må altså ikke sitte og vente på at de skal falle på plass.

Del dette: