Internettets rørevin-debattanter
Du har helt sikkert sett dem; voksne, til dels godt voksne, som etter mørkets frambrudd en fredag eller lørdag taster eder og galle ut over rettferdige og urettferdige på internettet.
– Vi hadde ikke noe sterkere enn øl når illustrasjonsbildet skulle lages…
Det er ikke et nytt fenomen. Jeg har vært aktiv på sosiale medier lenge før jeg visste at det var sosiale medier jeg var på. Når det kom til helg var det alltid noen som måtte ødelegge stemningen. I felles-chatten på Dagbladet sin chatteside. Eller senere på Blink eller Nettby, før endelig Facebook kom til oss i 2007, og senere Twitter.
Det spesielle med Facebook er at disse menneskene, gjerne med søte bilder av barnebarna på profilbildet sitt, under fullt navn, øser ut så utidige meldinger og trakasserende bemerkninger at det godt kan bli politiføde. Dette gjør de uten å blunke.
Har du bruk for leiebil? Klikk her.
Hvor er etiketten? Det er kun de som så 2014-versjonen av Paradise Hotel som vil forstå akkurat den bemerkningen, men dog. Hva tenkes det med? Er man så dypt i vinflasken eller fullstendig hensunket bak skjermens antatte anonymitet at man ikke forstår at man er til besvær for noen? At noen blir både såret og oppgitt over tøvete og unødvendig skarpe kommentarer. Myntet på enkeltpersoner. Dette handler ikke om ytringsfrihet, det handler om fravær av ansvarlighet, oppførsel og etikette.
Også utenom helgekveldene kan det ytres mye og mangt. Jeg synes det er spesielt at damer, godt over min alder (altså 60+++) som kommer med en kanonade. Så avslutter de med “ha en fin dag videre” eller “god helg alle sammen”. Som om det skulle gjøre alt formildende.
Hva er det som gjør at voksne mennesker sitter og hamrer løs på sine medmennesker med tastaturet som våpen?
Jeg tror alle har opplevd å få en slengbemerkning, en ekkel kommentar eller direkte mobbeord mot seg. Det er da ikke hyggelig?! Det gjør vondt! Langt inne i sjelen. Hvordan kan man tro at andre skal reagere annerledes?
Det er her det er på tide å ta fram alkohol-kortet. Sannsynligvis har de fleste av oss ytret oss skriftlig i en eller annen form om noe vi dagen derpå gremmes over. Da bør vi ha lært, og legger vekk tastaturet neste gang det drikkes.
Akkurat som med bilkjøring, egner internetts sosiale medier seg ikke i kombinasjon med alkohol.
På Twitter kaller man det rørevin. Når man en helgekveld sitter og løser verdensproblemer sammen med kultureliten i Norge. Da innrømmes det at det er under påvirkning av rørevin. Et morsomt og megetsigende uttrykk. På Twitter har jeg ikke opplevd at man går til direkte personangrep under påvirkning av rørevinen. Det er mer ufiltrerte meninger, som man sannsynligvis aldri ville ha ytret en tirsdag formiddag. Sånn er det nok på Facebook også. En del sterke meninger er ikke så sterke som de høres ut som.
Kjære profilinnehaver på Facebook og andre sosiale medier. La folk i fred! Ikke tro at du gjør dagen bedre ved å øle utav deg ukvemsord og direkte stygge omtaler. Kampen mot mobbing er et felles anliggende. Og mobbing er det når man gjentar sine angrep over tid. Tenk over det.
Har du gode forslag til hvordan man kan få slutt på disse rørete diskusjonene og alkoholpåvirkede ukvemsdebattene i helgene?
——————————————————-
Les flere av spaniasols betrakninger her eller
følg meg på Facebook
Det forundrer meg at folk som er eldre enn ild sitter der og lirer av seg de uhyrligste ting. Min forventning om at oldingene er bare søte og snille, mens ungdommene lager kvalm, har blitt så til de grader skutt ned etter entring av diverse grupper både her og der. Det er jo omvendt!
Jeg tror den eneste løsningen på problemet er å plukke dem ned, en etter en. Si fra at man forventer bedre oppførsel, blokkere og hive ut av grupper. Det er da et langvarig arbeid og krever innsats av alle.
Det er “the hard way”, ja. Det kan virke bra å sette dem til veggs med ord også… 😉 Jeg synes jeg finner dem i alle aldre. Men nå er jo jeg i kategorien “olding” i dine øyne sikkert, så da ser man litt større på det. Haha