Heller oversikt og utsikt enn innsikt

Christine Koht har en forfriskende spalte i Aftenpostens A-magasin. Jeg ble bergtatt av hennes uttalelse for litt siden om at hun ble litt sliten av alle som gikk i terapi. Det eneste de jobbet med var innsikt i gamle traumer. Hun slo et slag for utsikt i stedet!

Undre meg på hva jeg får at se...
Undre meg på hva jeg får at se…

For et menneske som har jobbet med mennesker hele livet ble denne utsikten en fabelaktig innsikt. Vi som har lest litt psykologi har jo stor respekt for Freud og hans psykoanalyse. Han mente at alt kunne forklares ut fra barndommen. Freud om det. Det kan faktisk godt være mulig også, men mitt poeng, sammen med Christine Koht, er at jo mer man graver seg ned i barndommen og sitt indre liv, desto mindre oversikt og utsikt får man. Man forsterker det vonde, vanskelige og negative.

Har du bruk for leiebil? Ikke for å flykte, men for å få bedre utsikt? Klikk her.

Setter man seg, bokstavelig talt, i en posisjon der utsikten er betagende, kan den være like attraktiv som de gamle traumene.

Jeg skal ikke gå psykiatere og psykologer i næringen. Jeg vet bare, gjennom et forholdsvis langt liv, at når man gnager på gamle sår, blir de bare større. Våger man å tro på en framtid med mer positive opplevelser, letter sinnet og stemningen.

Er du ikke enig?

Kanskje på tide å ta en timeout? Bruk booking.com neste gang du trenger hotell ett eller annet sted i verden. Det lønner seg.

En annen måte å forklare dette på er å si at man skal sette seg på gjerdet, eller månen, eller i hvert fall et helt annet sted enn man befinner seg, for å få full oversikt over problemet og situasjonen. (Selvfølgelig i overført betydning). Metablikk kalles dette på ordentlig fint. Får man et annet perspektiv over ting, kan det se annerledes ut enn man først trodde.

I en periode av livet der det stormet som aller verst, fikk jeg hjelp til å bruke dette metablikket. Det forandret meg for alltid, kan jeg røpe. Jeg kommer aldri til å gå på verken lettvegger eller i kjelleren mer. Jeg har lært å kjenne lusa på gangen. Det er det det handler om. Få oversikt! Se utover og gå videre!

Vinnerskalle! Fordi han ser framover. Bildet er hentet fra Petter Northugs Facebook-side
Vinnerskalle! Fordi han ser framover. Bildet er hentet fra Petter Northugs Facebook-side

En som er mester i dette faget er Petter Northug Jr. Etter alt han har vært gjennom, selvforskyldt, hadde han behov for å vise det norske folk og aller meste familien, at han kunne. Da hjalp det ikke å grave seg ned i alt han hadde gjort galt. Han fikk ny utsikt og bare gjorde det.

Prøv utsikten du også!

—————————————————————

Les flere av spaniasols betrakninger her eller

følg meg på Facebook

Del dette: