Når man blir eldre står man mye tidligere opp

Det har jeg alltid hørt, og egentlig ventet på at skal skje, for jeg er tross alt godt over 60 år nå. Men jeg sover mer og mer, jeg.

Jeg skulle likt å se noen forskningsrapporter som viser at man når man når en viss alder går fra å være gjennomført B-menneske til plutselig å stå opp ved soloppgang og kvitre i gang dagen. Jeg har aldri likt å stå opp om morgenen, og fungerer dårlig før klokken 11. I hvert fall nå når kroppen krangler såpass med meg.

Når man blir pensjonist er en av de store godene at man ikke lenger behøver å bry seg om vekkerklokken. Den har jeg heller ikke hatt særlig mye i bruk store deler av mitt Spania-liv i det hele tatt, som frilanser jobber man stort sett når man vil. Når man er tilknyttet en arbeidsgiver er det annerledes.

I vårt soverom er det helt mørkt. Døgnet rundt, om så er. Tette persienner og lukket dør sørger for det. Derfor er det umulig å vite hva klokken er. Det hender man må opp i nødvendig ærend enda mens resten av huset også er mørkt. Da ser jeg ikke hva klokken på veggen er. Men jeg skal røpe at det har forekommet at jeg har sett på klokka på veggen etter at jeg kommer inn fra toalettet at den er 9.30 for eksempel. Så tenker jeg; ok. Bare litt til. Jeg vil gjerne drømme ferdig den drømmen jeg holdt på med. Og vips, så er klokken 11 eller 12…

Har man ingen avtaler gjør det ingen ting. Min absolutt mest produktive periode starter etter kveldsnytt. Da kan jeg holde på noen timer. Ja, nå er den 23.30 for eksempel.

I dag skal jeg legge meg i folkelig tid. Det vil si rundt midnatt. For i går natt sov jeg ikke en meter. Jeg gikk og la meg klokken 08.00. Da hadde jeg spist frokost og fått med meg alle nettnyhetene, og var klar for en siesta. Slike våkenetter helt uten søvn hører dessverre også med til pensjonistlivets døgnrytme av og til. Det er ikke så moro. Men jeg var utrolig produktiv i mange timer, og skrev masse på et prosjekt jeg holder på med. Virkelig godt jobbet, må jeg egentlig innrømme.

Så det jeg lurer på er egentlig om du har forandret døgnrytme etter du ble pensjonist? Er du blitt en mer tydelig morgenfugl, eller nyter du late morgener?

Photo by Tracey Hocking on Unsplash

Del dette: